Punëtorët e sektorit privat të zhgënjyer me Qeverinë

209
punetoret-e-sektorit-privat-te-zhgenjyer-me-qeverine

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat, Jusuf Azemi ka thënë se si rezultat i mos implementimit të ligjeve punëtorët e sektorit privat po lëshojnë vendet e tyre të punës dhe po kërkojnë një jetë më të mirë jashtë Kosovës.

“Si rezultat i mos implementimit të ligjit dhe ligjeve të tjera që kanë të bëjnë në raport punëtor dhe punëdhënës, ju vetëm jeni të njoftuar që një pjesë bukur e madhe e punëtorëve të sektorit privat janë duke lënë vendet e tyre të punës dhe janë duke marrë orientimin e padëshiruar dhe po shkojnë në mërgim. Megjithatë kemi një pjesë bukur të madhe të punëtorëve që po i lirojnë vendet e tyre të punës meqë nuk ja vlen barra qiranë sepse shpenzimet të cilat i bënë gjatë shkuarjes në punë dhe kthimit nuk ia vlen, kështu që nga vet deklarimi i pronarëve të kompanive tani kemi informacione se disa kompani veç kanë filluar të mbyllen në mungesë të punëtorëve”, ka thënë Azemi.

Në një konferencë për media, Azemi ka theksuar se punëtorët e sektorit privat janë të zhgënjyer me Qeverinë e Kosovës, që sipas tij, nuk po realizon asnjë nga premtimet e bëra lidhur me këtë kategori.

“Jemi tepër të zhgënjyer me bashkëpunimin, nuk kemi dialog të mirëfilltë dhe në fakt mund të themi që lëvizjet e Qeverisë së Kosovës në raport me punëtorët e sektorit privat deri më tani janë zero. Paramendojeni që për pesë muaj ditë, paga minimale nuk e lëkundi as për një cent. Kemi edhe një kërkesë, që ta kenë parasysh, tani pandemia ka marrë një hov të madh, mendoj që edhe mjekëve, edhe punëtorëve teknikë dhe të arsimit duhet t’u bëhet një stimulim shtesë por krahas atyre, patjetër duhet të kenë stimulimin shtesë edhe punëtorët teknikë, edhe punëtorët e spitaleve, edhe shkollave”, ka theksuar ai.

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat i ka kujtuar kryeministrit Albin Kurti premtimet e tij, lidhur me punëtorët e sektorit privat, për të cilat ka thënë se nuk janë as afër të realizohen.

“Ka premtuar që paga minimale të jetë 350 euro dhe në fakt ajo as që po bisedohet për të, ka premtuar punëtorët e sektorit privat që do të bëjmë nënshkrimin e marrëveshjes kolektive dhe marrëveshje kolektive nuk ka dhe as që po bisedohet për të. Ka premtuar rritjen e numrit të inspektorëve të punës dhe nuk e ka bërë dhe as që është duke e bërë, as që po bisedohet për të. Pagesa për humbjen e vendeve të punës gjatë pandemisë sot në fakt është shuar dhe nuk ekziston kurrkund. Dialogu që gjithherë është trumbetuar se kjo qeveri do të jetë afër sektorëve të punëtorit privat dhe të tjerë, unë u bëj me dije sepse Qeveria e Kosovës për punëtorët e sektorit privat që nga ardhja në pushtet e deri më tani jo që i ka ndihmuar por përndryshe e ka sanksionuar”, ka thënë Azemi.

The post Punëtorët e sektorit privat të zhgënjyer me Qeverinë appeared first on .