Monedhat 1 dhe 2 cent mund të hiqen shumë shpejt

127
monedhat-1-dhe-2-cent-mund-te-hiqen-shume-shpejt

 

Bashkimi Evropian po diskuton heqjen e monedhave 1 dhe 2 cent. Në Austri, 3/4 e të anketuarve e kanë mirëpritur këtë.

Kur euro u prezantua në Finlandë në vitin 2002, monedhat prej 1 dhe 2 cent u shpërndanë. Që atëherë, shumat janë rrumbullakosur lart ose poshtë në pesë centët më të afërt, prandaj vetëm monedha prej 5 cent ekziston në jetën e përditshme. Kjo praktikë më vonë u përdor edhe nga Holanda dhe Belgjika dhe së fundmi Irlanda dhe Italia, transmeton Gazeta Press.tv.

Komisioni i BE-së po diskuton largimi e monedhave në vlerë 1 dhe 2 cent në gjithë Bashkimin dhe pyeti rreth 17,000 qytetarë për këtë. 1,601 e përgjigjeve erdhën nga Austria, siç raportohet nga “orf.at”. 76 përqind e të pyeturve ishin që monedhat 1 dhe 2 cent të mos emetohen më.

Kjo vlerë është edhe për faktin se vetëm 49 përqind e të anketuarve paguajnë me para çdo ditë. 71 përqind do të ishte gjithashtu prapa praktikës së thjesht rrumbullakimit të çmimeve lart ose poshtë në pesë centët e ardhshëm (për shembull në supermarket). Këto rregulla duhet të jenë uniforme në zonën e euros.

49 përqind nuk presin një rritje të çmimit si rezultat, por 67 përqind presin një efekt pozitiv në mjedis. Përqindja e atyre që thjesht nuk e gjejnë të dobishme monedhën 1 cent është edhe më e madhe (78 përqind), krahasuar me 71 përqind për monedhën 2 cent./21Media

The post Monedhat 1 dhe 2 cent mund të hiqen shumë shpejt appeared first on Gazeta Press.