Trajtimi i Coronës

191
trajtimi-i-corones

Trajtimi i Coronës

Të dashur lexues,

për tu përgjigjur pyetjeve të shumta, vendosa të përshkruaj ecurin e sëmundjes me COVID-19 dhe trajtimin e saj sipas standadit mjekësor botëror me evidenca shkencore të cilat i posedojm.
Ju lutem diciplinarisht, cdo trajtim dhe cdo aplikim të medikamenteve të kondultohet me mjekun e shtëpis apo me mjekun i cili ju trajton. Kursesi mos përdorini medikamente pa udhëzimet e mjekut.

Si cdo sëmundje edhe sëmundja e COVOD-19, kërkon trajtimin e simptomeve të saj, por më rëndësi është të mjekohet shkaktari, etiologjia e sëmundjes. Në rastin e COVOD-19, nuk kemi ende medikament adekuat kundër këtij Virusi.
Simptomet e infekcionit me COVID-19 janë: Kollitje, Temperatur, Rrjedhje të hundës, Humbje të shijës dhe nuhatjes, Veshtirësi në frymëmarre, Dhimbje fyti, Kokëdhimbje me dhimbje të grykës, Dhimbje barku me simptome të stomakut, ndryshime të lekurës, Ajtje të gjëndrave lymfatike, Pezmatim të strukturave të syrit, Molisje, Barkqitje etj.

Të cdo njeri dhe te cdo moshë, sëmundja e COVID -19, është e ndryshme dhe mundë të shkakton simpome gjithashtu komplet diferenciale por mund të kalon edhe pa asnje simptom.

Ky infekcion kalon në këto faza:

1. faza asimptomatike (nuk ka simptome)

2. faza e lehtë apo e butë (nuk kërkon trajtim mjeksor

3. faza e mesme apo moderate (nuk është i nevojshem trajtimi në spital por pneumonia-ndezja e mushkërive- dhe simptomet tjera, duhet të trajtohen me medikamente)

4. faza e rëndë (të infektuarit, duhet të trajtohen në klinikë)

5. faza kritike (të infektuarit duhet patjetër të trajtohen në klinikë me oksigjenotarapi, të intubuar ngase jeta e tyre është e rrezikuar)

Medikamentet për trajtim të simptomeve në fazat e trajtimit në shtëpi (faza e mesme – e rëndë):
Pacientet e infektuar me Virus, vuajn nga temperatura e lartë, kanë veshtirësi me frymëmarrje (nëse Oksigjeni është nën 94% – matja e O2, bëhet me Pulsoximeter ) duhet aplikuar Oksigjen.

– Oksigjen përmes hundës,- nëse i sëmuari ka veshtirësi në frymëmarrje

– Paracetamol 500mg 2×2, kundër temperaturës dhe dhimbjeve trupore

– Vitamin D3 3000I.E 1×1 për 10 ditë ose Vit. D3 të kombinuar me Vit. K2, studimet treguan se kjo vitamin e diellit e lehtëson shumë sëmundjen e Virusim e ngritë imunitetin dhe ruan eshtrat dhe funksionin e muskulatures.

– Fraxiparin 0,6 s.c. 1×1 për 14 ditë. Fraxiparina hollon gjakun dhe nuk lejon formimin e trombeve në enë të gjakut ku mund të krjohet trombozë, mpiksje të gjakut dhe mbylljen e tyre me pasoja të embolis mushkërore. Virusi shkakton këtë patologji në organizëm me cregullimin e hemostazes në gjakë. Rrezikohet Infarkt në zemër apo sulm trunor.

– Sir. Bronchobasalmine 3x10ml, për lirimin e broncheve nëse jan të penguara me sekret

Medikamentet për trajtim e COVID-19 në fazën e rëndë – kritike:

Në këtë fazë Virusi shkakton një Pneumoni (pezmatim të mushkërive) e cila kërko trajtim urgjent dhe trajtimin e plotë të infekcionit nga eskalimi i simptomeve:

– Medikamentet e mëparshme duhet vazhduar

– Oksigjenoterapi në klinik duhet rritur sasia, në rast të veshtirë edhe intubim

– Doza e Heparines duhet të rritet, duke minimuar rreziikun e trombozes

– Remdesivir (Favipiravir, Avigan, Avifavir, Favimol, Fvira) – (Medikamenti i ish Ebolles) për bllokimin e shumimit të virusëve në organizëm. Ky medikament aplikohet për 10 dite, pra vetem në fazën virale dhe pas 10 ditësh nuk ndihmon më. Athere jan organet e dëmuara dhe nuk regjenerohen.

– Antibiotik, Azitromycin 500mg 1×1 për 7 ditë. Kundër infekcionit me Pneumokok i cili i bashkohet infekcionit të coronës.

– Së fundi terapija me kortizon, Dexamethason 10mg 1×1 për 6 ditë – një studim nga Anglia tregon se Cortizoni ndihmon së fundi që organizmi të luftoj situaten vdekjepruese të reakcionit imun.
Ndërkohë duhet bërë analiza të gjakut me hemogram, elektrolyte, D-Dimere, Sedimentacion,
fotografim të mushkërive por edhe CT- të toraxit dhe abdomenit.