Tri propozimet e SHBA-së për zgjidhjen e problemit Kosovë – Serbi, sipas mediave serbe

220
tri-propozimet-e-shba-se-per-zgjidhjen-e-problemit-kosove-–-serbi,-sipas-mediave-serbe

Në Washington është prezantuar një dokument i ri, që përfshin tri zgjidhje të mundshme për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Mediat serbe shkruajnë të mërkurën, se janë tri propozime mbi tavolinë, prapa së cilave, sipas tyre qëndron njeriu i afërt i ish-presidentit të SHBA-së, Barack Obama.

Sipas dokumentit, që ka siguruar gazeta serbe Blic, theksohet se asnjë prej mundësive “nuk është ideale”.

Propozimi i parë është “stimulimi” i Serbisë, si mbështetja më e madhe e donatorëve dhe përshpejtimi i rrugës drejt BE-së si “kompromis” për njohjen e pavarësisë së Kosovës.

Propozimi i dytë është që të krijohen “enklava” të reja autonome të serbëve në Kosovë, por edhe të shqiptarëve në Serbi. Dhe, propozimi i tretë është të kthehet në tavolinë, ideja e vitit 2018 për shkëmbim të territoreve.

Sipas gazetës Blic.rs, këto janë përfundimet e analizës “Rinisja e dialogut midis Kosovës dhe Serbisë”, prapa së cilës qëndron grupi ndërkombëtar i krizës i “Think-tank”.

Kryetari i këtij grupi me ndikim në politikat e SHBA-së, është Robert Malley, ish-këshilltar i presidentit të Barack Obama.

Analiza, sipas mediave, thekson ndër të tjera se, zgjidhja e mosmarrëveshjes do të ishte “e dobishme për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor dhe në Evropë”, por gjithashtu vë theksin se duhet të kërkohet një mënyrë mbi njohjen e ndërsjellë dhe se BE vendet duhet të japin shenja se do të mbështesin çdo marrëveshje.

“Beogradi dhe Prishtina duhet të pranojnë publikisht nevojën për kompromis”, thuhet në analizë, përcjell gazeta Blic.

Më tej, sugjerohet që Brukseli duhet të përqendrohet “në inkurajimin e negociatave në të cilat palët janë të lira të shqyrtojnë çdo zgjidhje që është në përputhje me të drejtat e njeriut dhe të drejtën ndërkombëtare”./eko/

The post Tri propozimet e SHBA-së për zgjidhjen e problemit Kosovë – Serbi, sipas mediave serbe appeared first on RahovecNET.